Salix – Pil, Vier, Selje


Salix alba BODEN SILVER® E

Sølvpil

15-20 meter høyt tre. Til å begynne med oppreist eggformet plante, senere mer bredkronet og overhengende. Mulig gul høstfarge. Robust og vindbestandig, helst med vann. Sølvglanset løvverk som gir vakker kontrast til grønne planter.

Herdighet: H7-8


Salix alba ‘Sericea’

Hvitpil ‘Serica’

20 meter høyt tre med slank, avrundet krone og sølvgrå blad (Sølvpil). Nøysom.

Herdighet: H5


Salix alba var. chermesina ‘Vinterglød’ E

Krypvier ‘Green Carpet’ (svensk E – plante)

Blir 10-20 cm høy og kan dekke 1 m2 etter tre år. Får grønngul høstfarge. Fuktige somrer kan føre til svake rustangrep mot slutten av sesongen. Sorten er hankjønn og blomstene gule. Sorten er nøye utprøvd i Sverige. I naturen vokser den ofte i fuktige områder, men finnes også langs jernbane og veiskråninger.

Herdighet: H5


Salix aurita hk Spornes

Ørevier hk Sauherad

2-2,5 m høye og regelmessig halvkuleforma med rotskudd nær basis. Kvistene er glatte og tynne. Årsskuddene er brunrøde. Bladene er mykt grålodne og har et dypt nervenett. Raklene kommer litt tidligere enn bladene. Høstfargen er gul. Utvalget er gjort med tanke på bruk til landskapsformål som leplanting, langs trafikkårer og elvefar mot erosjon. Klonene er sterke mot sykdommer og skadedyr.

Herdiget: H5-6


Salix ‘Brekkavier’, 3 gr, co 3,5 l

Brekkavier (isl.) = bakkevier


2-4 meter høy busk med tett, bred vekst. Kraftig, grågrønn kvist og brede, blanke, mørkt grønne blad. Brukes som klipt hekk, skjermplanting og i veikanter. Nøysom, tåler saltholdig luft.

Anbefalt planteavstand, hekk: 0,2-0,5 m
Anbefalt planteavstand, gruppe: 2-3 m

Herdighet: H6i, H7k


Salix caprea hk DK

Selje

10 meter høyt tre/busk. Vokser i løv- og barskog, i sumpskog og urer og på kulturmark. Gåsunger med brunsvarte dekkskjell i april-mai. De gule hannraklene sitter på eget individ.

Herdighet: H8


Salix caprea ‘Kilmarnock’

Selje ‘Pendula’

Blir ikke høyere enn podestedet. Hengende greiner/flotte gåsunger. Greinene kan klippes.

Herdighet: H7


Salix cinerea hk Sauherad

Gråselje Sauherad

Buskene blir 2-2,5 meter høye med en regelmessig halvkuleforma vekstform med rotskudd nær basis. Kvistene er lubne og grålodne. Bladene er grunt tanna, håra, med korte skaft og øreblad. Raklene kommer samtidig med bladene. Høstfargen er gul.

Dette utvalget er spesielt tiltenkt landskapsformål som leplantinger, veiskråninger og langs bekkefar mot erosjon. Morplantene står på elveavsetninger, men arten vokser også godt på leirjord. De utvalgte typene er sterke mot rust og skadedyr.

Herdighet: H6


Salix euxina TRYGVE® (‘Bullata’) E

Skjørpil ‘Bullata’ E

8-10 meter høyt tre med rund krone, og lyst grønne blad. Passer utmerket i hager, vegrabatter og som skjermplanting. Et svært nøysomt og vinterherdig tre som er vanlig plantet i Finland, Russland og Baltikum. Tåler dessuten høytstående grunnvann.

Herdighet: H7i, H6k

Mer informasjon om Salix euxina TRYGVE® (‘Bullata’) E på hjemmesiden til Eliteplanter


Salix gracilistyla ‘Mt. Aso’

(syn. Salix chaenomeloides ‘Mount Aso’)

1,5-2 meter høy og bred busk med rosa-røde gåsunger og flotte blågrå blader som er silkebrune under. Kvistene er dekket med en gråbrun «pels» (indumentum). De rosa gåsungene kommer tidlig om våren før de blågrå bladene tar over. Det er en lettstelt busk som vil vokse nesten hvor som helst i full sol; i sandaktig, gjennomsnittlig eller fuktig jord (så lenge det vannes regelmessig i områder med lav nedbør).

Herdighet: H4


Salix integra ‘Hakuro-nishiki’

Japanvier ‘Hakuro Nishiki’

2-3 meter høy busk med hengende greiner og godt synlige lakserosa stilker og knopper. Lyst grønt bladverk med sterkt broket hvitfarge.

Herdighet: H3


Salix lanata ‘Hjeltnes’ E

Ullvier ‘Hjeltnes’ E

0,8-1 meter høy busk med utoverliggende og tett vekst. Flott sølvgrå farge. 

Herdighet: H5

Anbefalt planteavstand 70 cm

Mer informasjon om Salix lanata ‘Hjeltnes’ E på hjemmesiden til Eliteplanter


Salix lanata SKODDE E

Ullvier SKODDE® E

1,5-2 meter høy busk. Tettvokst, svært vinterherdig busk med sølvgrått, filthåret bladverk og gul høstfarge. Det er en hannklon med store, gule rakler.

Herdighet: H8

Mer informasjon om Salix lanata SKODDE E på hjemmesiden til Eliteplanter


Salix pentandra hk Sjodalen

Istervier


Rasktvoksende busk/lite tre som kan bli 3-10 m høyt. Bladene er lysegrønne og blanke. Vokser på fuktige steder i skog og kratt, gjerne næringsrik jordbunn. Utsatt for pileskurv i lavlandet. Duftende bladverk kan nyttes til dekorasjoner.

Herdighet: H7

Planteavstand, gruppe: 2-6 m


Salix phylicifolia hk Hjerkinn

Grønnvier


Et av våre vanligste ville planteslag i Nord-Norge. Den er også et av de sunneste. I kultur kan plantene bli opp til et par meter høye. De har snaue skudd som kan variere i farge fra grønt til rødbrunt. Bladene er også snaue med blank, grønn overside og mer blålig underside.
Vanligvis frisk. Sorten er valgt ut på kysten for bruk som le eller som en busk. Andøya grenser opp mot klimasone 8. Daglengdeavhengig. I Ås blir bladverket nedsmitta og faller tidlig av.


Salix purpurea ‘Nana’

Dvergrødpil (syn. S. p. ‘Gracilis)

Liten busk med tynne opprette grener. Busken får masser av gåsunger om våren. Passer fint som hekk, i skråning og massebeplanting Høyde: 100 cm. 

Herdighet: H4


Salix repens ‘Iselin’

Krypvier ‘Iselin’

0,4-1 meter høy busk. Bladverket er vakkert sølvloddent og en fin kontrast til grønt. Det er en fordel å klippe den tilbake de første åra for å få en tett, kompakt vekst og god form på buskene. Den omtales som tørketålende og salttolerant. Anbefales på erosjonsutsatte steder med lett jord.

Herdighet: H8


Salix triandra hk Frya

Mandelpil herkomst Frya

4 meter høy busk/tre med grønne, lansett-forma blad. Barken skaller av i flak og det rødbrune underlaget blir synlig.

Herdighet: H6


Salix x sepulcralis ‘Chrysocoma’

Gullpil

20-25 meter høyt tre med bred krone og hengende greiner. Vanlig i parker, ved elver og vann. Nøysomt, tåler høytstående grunnvann.

Herdighet: H4i, H5k.


Salix x smithiana ‘Namdalspil’

Namdalspil (S. caprea X S. viminalis)

4-5 meter høyt, rasktvoksende tre/busk. Svært nøysom. Vanlig i kystområder fra Trøndelag og nordover.

Herdighet: H6-7