Cornus – Kornell


Cornus alba ‘Elegantissima’

Hvitkornell ‘Elegantissima’

Har hvit bladrand og grågrønn marmorering, men er ellers lik ‘Sibirica Variegata’. Røde greiner, som er vært dekorative om vinteren. Tåler skygge, men får bedre farge i sol. Liker fuktig, næringsrik jord.

Herdighet: H7i,H4k

Planteavstand: 1-3 m


Cornus alba IVORY HALO

Russisk kornell

Bred busk som blir ca 1,5 m høy. Lavere seleksjon av hvitbroket kornell. Sølvhvite bladkanter. Kremhvite blomster og røde grener om vinteren.

Herdighet: H5


Cornus alba ‘Sibirica Variegata’

Hvitkornell ‘Sibirica Variegata’

Mellomstor kultivar av hvitkornell med spesielt (korall)røde greiner, som er vært dekorative om vinteren. Vakre, rødfiolette høstfarger på bladverket. Hardfør og liker også fuktig jord. Full eller delvis soleksponering, ca 2-3m høy. Anbefales brukt i store buskgrupper eller frie hekker.

Herdighet: H6

Planteavstand: 1-3 m


Cornus canadensis

Canadaskrubbær

20 cm høy, markdekkende busk. Greinene er rødlige og blomstene er hvite (blomstrer i juni – juli). Setter sjelden frukter, men dersom den gjør det, er de røde og spiselige. Tåler våt jord og skygge, men er ømfintlig for salt og sur jord.

Herdighet: H5


Cornus controversa

Pagodekornell (storkornell)

6-10 meter høyt og 5-7 meter bredt tre som vokser i etasjer. Enkeltblomstene er små og hvite og sitter i ca 10 cm store skjermer i juni. God høstfarge. Trives best i sol/halvskygge og moldrik jord.

Herdighet: H3-4


Cornus kousa ‘China Girl’

Koreakornell ‘China Girl’

Stiv og opprett busk. Som utvokst er den 3-4 m høy og nesten det samme i bredden. Bladene er mørkegrønne med blågrønn bakside og bølget kant. Kremhvite ‘blomster’ – svøpblad.

Herdighet: H3-4


Cornus mas

Vårkornell

Røde frukter som kan nyttes som cocktailbær, derav kallenavnet kirsebærkornell. Kvister kan drives i blomst fra jul. Foretrekker varm, lun vokseplass. Blomstring og høstfarge blir best i full sol. Blir ca 4-5 m høy.

Herdighet: H3-4


Cornus sanguinea fk Halltorp E

Skogskornell

3-4 meter høy, kraftigvoksende busk med gulhvite blomster i mai. Matte, blåsvarte frukter og frodig grønt bladverk. Om høsten blir både bladene og grenene vinrøde. Trives best i sol/halvskygge og gjerne kalkrik jord. Nøysom og tørketålende. Solitær. Frittvoksende hekk.

Herdighet: H7