Fragaria x ananassa – Jordbær


Fragaria x ananassa ‘Bounty’

Jordbær ‘Bounty’

Store, søte, spise- og frysebær. Kom på det norske markedet rundt 1980. Modningstiden er 4-10 dager senere enn Korona. Plantene er middels store, friske, med opprett vekst. Sorten er lite utsatt for gråskimmel og bladflekksykdommer. Stor avling. Bærene er store, kjegleformet, og middels faste. Smaken er søt, frisk og god. Skinnet er middels mørkt, med glans. Bærene er godt gjennomfarget, men sorten passer likevel dårlig for industri, fordi fargen er ustabil og syltetøyet blir grått ved lengre lagring. På grunn av litt for fremtredende frø utenpå bæret mener flere den ikke er aktuell i yrkesdyrkingen.

Herdighet: H5-6


Fragaria x ananassa ‘Korona’

Jordbær ‘Korona’

En av hovedsortene i Norge, modner 2-4 dager før Senga Sengana og 8-10 dager etter Zefyr. Sorten er sterktvoksende, svak mot meldugg og øyeflekk, middels sterk mot gråskimmel. Bærene er store, lette å plukke, men noe vanskelig å hamse. Sorten gir stor avling, men bærstørrelsen reduseres med avlingsårene. Meget fin/god og aromatisk smak. Ypperlig til konsum, men svak holdbarhet etter høsting.

Herdighet: H6-7


Fragaria x ananassa ‘Polka’

Jordbær ‘Polka’

Kåret til beste sort i Danmark når det gjelder størrelse, smak, holdbarhet og utseende. Modningstid middels tidlig, 1-2 dager etter Korona. Plantene har middels kraftig vekst med mange kroner. De blir derfor noe tette, men sorten er relativt sterk mot meldugg og gråskimmel. Bærene er middels faste, med pent utseende, og rimelig god holdbarhet. Mørk farge også innvendig. Bærstørrelsen har lett for å gå fort ned etter 2. avlingsår. Smak er søtsyrlig og god, egner seg godt til friskkonsum. Lett å hamse. Noe brukt til industri. Svak mot lærråte og rotstokkråte. Sorten bør gjødsles moderat. Polka er meget vinterherdig, og passer godt i våre nordligste fylker. Sorten er rettsbeskyttet i Norge. 


Fragaria x ananassa ‘Senga Sengana’ 

Jordbær ‘Senga Sengana’

God til syltetøy. Har vært vår viktigste handelssort. Modningstid noen dager etter Korona (middels til sein i sesongen). Plantene er store med tett, opprett vekst. Sorten er sterk mot meldugg, rotstokkråte og lærråte, svak mot gråskimmel. Stabil, god avling, men bærene blir fort bløte og småfalne og kan derfor vanskelig forsvare dagens plukkepris. Bærene er mørke røde og godt gjennomfarget, middels faste og gode i smak. Lite brukt i Nord-Norge. Hovedsort til industri.

Herdighet: H5-6