Juniperus – Einer


Einer er utbredt over nesten hele den nordlige halvkule. Den er det eneste av bartreslagene vi finner naturlig både i Europa, Asia og Amerika, også i nordlige Afrika. Vanlig einer er viltvoksende i hele Norge. Professor Oddvin Reisæter, NLH samlet inn planter med ulike vekstformer og gjorde utvalg i disse.

Krav til vokseplass / bruk
Vanlig einer tåler en del tørke og utvikler seg godt i ganske tørr, godt drenert og varm jord, gjerne litt moldholdig. Det kan være en fordel å blande inn litt kompost eller veksttorv ved planting på tørr sandjord. Den liker seg best med mye sol. Disse utvalgte norske sortene er spesielt verdifulle fordi de er sterke mot greinsopp.

Aktuelle bruksområder er veganlegg (trafikkøyer, skråninger og lignende), bedriftsutbygginger, ved bolig- og hytteområder der en ønsker planter som kan «gli» best mulig inn i eksisterende naturomgivelser.


Juniperus communis ‘Blåmann’ E

Norsk Einer ‘Blåmann’ E

En flott markdekkende einer fra Hardangervidda valgt ut av NLH, Ås. Blir ca 50 cm høy, med vaseform og blålig bar. Den krever lite kalk i jorda, er generelt lite næringskrevende og vokser på tørre, solrike steder med lett drenert, ofte grunn jord.

Herdighet: H7


Juniperus communis FARVILL® E

Norsk Einer FARVILL E

Norsk einer med vaseformet vekst til tørre og solrike vokseplasser. Flott for å gi variasjon skråninger eller andre samplantinger.

Herdighet: H6


Juniperus communis MARVILL® E

Norsk Einer MARVILL E

En av de laveste bunndekkerne fra norsk natur med frisk grønnfarge. Herdig og relativt salttolerant. Anbefales til anlegg.

Herdighet: H7


Juniperus communis Nona®

Tromøy Planteskole har videreført utvalgsarbeid innen norske einere. Disse utvalgte einerne markedsføres under NONA®, varemerket for utvalgte norske naturplanter fra Tromøy Planteskole.

Plantene er fine å bruke til markdekke i skråning eller bed, og vil dekke godt ved en planteavstand på 0,6-0,7m. Et vellykket plantedekke er avhengig av at det er fritt for rotugras ved etablering, og en intensiv ugraskamp i 3-4 år inntil dekket har lukket seg.


Juniperus communis Nona® ‘Hustad’ E

Norsk einer ‘Nona Hustad’ E

0,2 – 0,3 m høy. Hurtigvoksende lav og bredtvoksende bunndekker med symmetrisk vekst. Foretrekker sol. 

Herdighet: H6-7

Anbefalt planteavstand:  60-70 cm


Juniperus communis Nona® ‘Tromling’ E

Norsk einer ‘Nona Tromling’ E

0,2-0,4 m høy. Hurtigvoksende lav og bredtvoksende bunndekker, lys grønnfarge. Foretrekker sol. Denne sorten, som har opphav langs kysten har spesielt høy toleranse for salt og klimapåvirkninger

Herdighet: H6-7 

Anbefalt planteavstand: 60-70 cm


Juniperus communis Nona® ‘Vikan’ E

Norsk einer ‘Nona Vikan’ E

0,3-0,5 m høy. Bredtvoksende, med blågrønne nåler. Glir godt inn i naturlige omgivelser. Foretrekker sol. Utvalget stammer fra Vikan i Vesterålen.

Herdighet: H6-7

Anbefalt planteavstand: 60-70 cm


Juniperus communis ‘Oskeladden’ E

Norsk einer ‘Oskeladden’

Opprett, tett og slank søyleform som kan bli inntil 3 m høy og 0.5-0.8m bred. Den har grønne nåler med litt sølvskjær. Om vinteren får skuddspissene noe grønnbrun farge, de blir friskt grønne igjen ved vekststart om våren.

Søyleeiner egner seg godt som solitær, i grupper og i samplanting med andre planter. Spesielt fint innslag med en gruppe søyleeiner i en skråning for å lage litt høydeforskjeller og «liv» i skråningen. Et spesielt godt valg der det er ønske om en naturlik planting.

Herdighet: H6

Planteavstand 0.8 – 1 m