Picea – Gran


Picea abies fk Stange

Rødgran Stange (juletreklon)

20-40 m høyt tre med kjegleformet krone og kransstilte greiner. Grønne, stikkende greiner på rødbrun kvist. Trenger mye vann og næring, og trives på solrik plass. Passer også meget godt som klippet hekk. Grunne røtter.

Herdighet: H7-8

Planteavstand hekk: 0,2-0,4 m


Picea abies ‘Nidiformis’

Rødgran ‘Nidiformis‘ (Fugleredegran, såtegran)

Denne alltidgrønne busken har en anvendelig dvergform og passer utmerket i stenpartier og inngangspartier. Mange tette, lagvise grener danner en redeliknende, kompakt form, og den krever lite vedlikehold. Svært hardfør og tolerant mot både vind og sol. Saktevoksende. Blir 1-1,5 meter høy, og opptil 2meter bred.

Herdighet: H7


Picea abies ‘Ohlendorffii’

Rødgran ‘Ohlendorfii’

3-6 m høy busk med tett, bred, og noe uregelmessig kjegleform. Nøysom, men trives på solrik plass med jevn fuktighet i jorda. Langsomtvoksende, kompakt og hardfør. Tåler å vokse skyggefullt, men tåler ikke tørre voksestededer. Egnet som markdekker og i steinpartier, samt i hager og parker.

Herdighet: H7

Planteavstand gruppe: 3-4 m


Picea glauca ‘Alberta Globe’

Hvitgran ‘Alberta Globe’

0,5-1 m alltidgrønn dvergbusk, med kompakt, kuleformet vekst. Dekorativ, med korte, krumme, blålige nåler. Passer utmerket til steinpartier, gravsteder og småhager. Hardfør og nøysom, men trives på solrik plass.

Herdighet: H6


Picea glauca ‘Conica’

Hvitgran ‘Conica’. (Kjeglegran/Sukkertopp)

En vakker, kjegleformet dvergkonifer med grå-grønne, myke nåler. Passer utmerket som en krukkeplante, eller som klippet hekk. Gir karakter til hagen og er mye brukt. Saktevoksende, men svært herdig og sterk mot vind. Trives best på en solrik plass, men tåler også fuktige voksesteder og kystklima.

Herdighet: H7


Picea glauca ‘Echiniformis’

Hvitgran ‘Echiniformis’

0,3-0,4 m høy dvergbusk med kompakt, kuleformet vekst. Svært langsomtvoksende med korte årsskudd av blålig grønne, tettsittende nåler. Nøysom, men trives på solrik plass. Passer utmerket på gravsteder, i lyng- og fjellhager. Hardfør og vindsterk.


Herdighet: H6

Planteavstand, 0,4-0,6 m.


Picea glauca ‘Sander’s Blue’

Blå kjeglegran

1,5 – 2m høy konifer. Regelmessig, tett kjegleform. Blågrønne nåler. Langsom vekst. Næringsrik, moldrik og veldrenert jord. Sol/halvskygge

Herdighet: H6


Picea omorika fk Ringsaker E

Serbergran Ringsaker E

15 – 20 m høy. Svært vakre og slanke trær. Tåler industri og byluft, men liker sol.

Herdighet: H6

Mer informasjon om Serbergran Ringsaker E på hjemmesiden til Eliteplanter


Picea omorika ‘Nana’

Serbergran ‘Nana’

3-5 meter høyt. Den vanligste dvergkultivaren hos oss.

Herdighet: H6


Picea pungens ‘Glauca Globosa’

Blågran ‘Glauca Globosa’

Et 1-3 meter høyt kjegleformet tre. Fin i fjellhager og grupper av dvergbarplanter. Nøysom og vindsterk! Robust mot saltholdig og forurenset luft.

Herdighet: H7


Picea pungens SKUMRING® E

Sølvgran SKUMRING® E

Stiklingsformert blågran med jevn vekstform og sølvblå nålefarge. Den får en bred kjegleform med tiden. Skuddene på Picea pungens er stive, med horisontale greiner.For best vekst, bør den stå åpent og soleksponert til. Dette er en robust og sterk plante som klarer seg i kalde fjellbygder (H7) og i kjølige kyststrøk med sterk vind og saltholdig luft. Den tåler også mye røyk og forurensing i lufta. Blir ca 10-15 m høy.

Herdighet: H7

Mer informasjon om Sølvgran SKUMRING® E på hjemmesiden til Eliteplanter