Sambucus nigra – Svarthyll


Svarthyll er en vært gammel kulturplante, brukt til fløyter og sambuker (harper). Den har også vært en viktig medisinplante og blitt brukt til blant annet hyllesaft og hyllete. Den har flotte hvite blomster og lillasvarte bær, og blir opptil 3-5 meter høy busk. Den er løvfellende, og er blitt mye brukt i skogkanter, til lé og bærdyrking.

NB. Må ikke forveksles med rødhyll.

Herdighet: H4


Sambucus nigra ‘Alv’ E

Svarthyll ‘Alv’ E

Spesielt herdig og verdifull som prydbusk og nyttevekst.  Svarthyll kan brukes til skjerming og leplanting. Mange gamle hager har denne ved gjerdet, hushjørne eller uthusvegg. Både hylleblomst og bær kan som brukes til saft. I Sverige kalles den Fläder.

Svarthyll kan nok vokse i noe skygge, men sol og varme er nødvendig om fruktene skal bli modne i vårt klima. Den vokser gjerne på næringsrik, nitrogenholdig jord, men stort sett har den ikke store krav. Må ikke stå for tørt eller nøysomt. Den tåler byklima bra og den tåler en del kalk i jorden.

Herdighet: H4-H5

Mer informasjon om Svarthyll ‘Alv’ E på hjemmesiden til Eliteplanter


Sambucus nigra BLACK BEAUTY

Svarthyll BLACK BEAUTY

Opptil 2 meter høy busk med rosa, duftende blomster og mørke, svartrøde blad. Liker seg best i sol/halvskygge.

Herdighet: H3


Sambucus nigra BLACK LACE

Svarthyll BLACK LACE

2 meter høy busk med purpurfarga, sterkt flika blad. Rosa til hvite blomster i store skjermer. Vakker kontrastplante.

Herdighet: H4


Sambucus nigra BLACK TOWER

Svarthyll (‘Eiffel 1’)

Denne høye og slanke løvfellende busken dyrkes først og fremst for sitt løvverk, som kommer grønt ut om våren, men endrer seg til en dyp burgunderfarge hvis det blir utsatt for mye sol. Om forsommeren er stilkene kronet med store, flate sprayer med lett parfymerte, små rosa blomster. Det gir en dramatisk frittstående uttalelse, og er nyttig for å tilføre kontrast og interesse for buskegrensen. For best løvfarge bør den plantes i full sol, ellers kan den falme til en grønnaktig bronse.

Herdighet: H4


Sambucus nigra GOLDEN TOWER

Svarthyll GOLDEN TOWER

Opptil 3 meter høy busk som er naturlig slank og oppreist. Hvis det dyrkes på et solrikt sted, vil bladverket få en lys gulaktig grønnfarge som om forsommeren toppes med flate klynger med hvite blomster.

Herdighet: H4


Sambucus pubens ‘Isla’ E

Amerikahyll ‘Isla’ E

2,5-4 meter høy busk. Fin til skjerming og anleggsplanting i utsatte strøk. Etablerer seg og vokser raskt, og blir tidlig grønn om våren. Vakre, røde frukter i august og gule høstfarger.

Herdighet: H7

Mer informasjon om Amerikahyll ‘Isla’ E på hjemmesiden til Eliteplanter